Utrikes.

2017-08-10 10:15
  • Iranska matematikern Maryam Mirzakhani dog av cancer i juli 2017. Bild: AP Photo/Maryam Mirzakhani via Stanford
    Iranska matematikern Maryam Mirzakhani dog av cancer i juli 2017.
  • Amine Kakabaveh: ”Vad i helvete håller vänsterkvinnor och -män på med i Sverige?” Bild: AP Photo/Vahid Salemi
    Amine Kakabaveh: ”Vad i helvete håller vänsterkvinnor och -män på med i Sverige?”

Hopp om ändring av Irans hijab-tvång

Iran lägger miljontals dollar på att tvinga kvinnor att bära hijab på offentliga platser. Enligt lagen måste kvinnor bära sjal och en lång kappa som täcker kroppen.
Aktivister och presidenten motsätter sig lagen och publiceringen av bilder på den kända matematikern Maryam Mirzakhani utan slöja sprider nytt hopp om förändring.

Nyligen dog en av Irans mest kända kvinnor, matematikern Maryam Mirzakhani. Maryam Mirzakhani som föddes i Teheran avled i cancer bara 40 år gammal.
Mirzakhani var en stor förebild som hyllades av Irans president Hassan Rouhani och internationellt.

Hon blev den första kvinna någonsin att ta emot Fields Medal, det största priset inom matematik i klass med Nobelpriset. Hon var professor på Stanford Universitet och levde sina 18 sista år i USA.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När nyheten spreds om hennes död var det oklart hur Irans medier skulle hantera det. Mirzakhani hade inte burit sjal under åren hon bodde i USA och i Iran är det förbjudet att publicera bilder på kvinnor utan sjal.

Irans ”moralpoliser”

I Iran måste kvinnor, enligt den islamiska uppförandekoden, bära hijab och en lång kappa som täcker kroppen. Bryter du mot klädkoderna riskerar du att betala upp mot 200 kr i böter om du blir påkommen.

Kvinnor i Iran upplever att de strikta klädkoderna bidrar till ökade sexuella trakasserier på gatan och att kvinnans kropp blir sexualiserad och tabubelagd.

Även närhet mellan män och kvinnor är förbjudet på offentlig plats och kan leda till bestraffning. Par som inte är gifta tvingas därför gömma sig och träffas på dolda platser. Det kan innebära en ökad risk för våld mot kvinnor.

Gasht-e Ershad är styrkan som jobbar med att ta fast människor som bryter mot Irans lag om moraliskt uppförande. Fler än 26 myndigheter har varit inblandade i projektet och det har kostat miljontals dollar.

Förutom de utbildade poliserna har även volontärer gett sig hän åt projektet. Volontärerna har kritiserats för att begå de värsta övergreppen mot kvinnor på gatan.

”Moralpoliserna” är vanligtvis stationerade framför stora köpcentrum eller andra centrala platser.
I början av 2016 lanserades appen Gershad som skickar ut varningar om vilka gator det utförs kontroller på. Många undviker därför att röra sig på dessa platser.

Protester på gatan och sociala medier

När lagen infördes i slutet av 70-talet uppstod protester och det genomfördes strejker och demonstrationer. Slagord som ”Frihet är universell, det finns ingen östlig eller västerländsk väg” ropades på gatorna.
Maryam Mirzakhanis dödsfall har återigen väckt debatten om Irans hårda lagar för kvinnor och män i offentligheten.

Den omvalda presidenten Hassan Rouhani som då var en av dem som drev igenom lagen, har under hans valkampanjer uttalat sig emot lagen.

– Givetvis håller jag inte med om hur våra kvinnor uppmanas att klä sig strikt. Det går att visa sig ödmjuk utan att ha på sig hijab. Det sätt som lagen används på plågar vårt samhälle och har negativa resultat vilket strider mot Islams lära och konstitutionen, säger President Hassan Rouhani enligt The Telegraph.

Journalisten och exil-iraniern Masih Alinejad är grundaren till kampanjen My Stealthy Freedom som har över en miljon följare på Facebook.
Under hashtagen #whitewednesdays postar hon bilder på sig själv och andra kvinnor på olika platser i Iran utan slöja. Män som vill visa solidaritet med kvinnor har lagt ut bilder på sig själva bärandes hijab.
Masih Alinejad uppmanar västerländska politiker som reser till landet att inte bära slöja.

När Maryam Mirzakhani tog emot Fields Medal år 2014 retuscherade iranska tidningar bilderna på henne och satte dit en slöja. Men tillslut har nu Irans mer progressiva medier publicerat bilder på matematikern utan sjal. Även president Rouhani publicerade bilden på hans Instagramkonto.
Att medierna och presidenten publicerat bilden för Maryam Mirzakhanis skull har spridit hopp om att en förändring i Iran är nära.

Om lagen

Lagen kring moraliskt uppförande har funnits i skriftlig form sedan 1983.

Under ett år utfärdades varningar till tre miljoner personer, 200 000 personer tvingades skriva under en officiell ursäkt och 18 000 personer åtalads, skriver tillverkarna av appen Gershad på deras hemsida.