Kultur & Nöje.

2017-08-11 17:00
Skådespelaren Binyam Haile och regissören Aurelia Le Huche repeterar ”Boys don’t cry”.  Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Skådespelaren Binyam Haile och regissören Aurelia Le Huche repeterar ”Boys don’t cry”. 

Pappasår och gråtande män

Machokultur och normkritik står i fokus när UngaTur sätter upp pjäsen "Boys don’t cry". Förhoppningen är att pjäsen ska ingjuta hopp om förändring.

När grät du senast? Vad gör du när du blir arg? Vad är ok att göra när du är ledsen? Det är frågor som regissören och manusförfattaren Aurelia Le Huche hade med sig när hon intervjuade pojkar och unga män från olika delar av Stockholm inför pjäsen ”Boys don’t cry”. Utifrån intervjuerna har hon sedan skapat manuset tillsammans med skådespelarna Binyam Haile och Joel Dannerup.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag och de två skådespelarna har pratat om deras egna erfarenheter och om deras bagage. Hur det är att växa upp som kille i dag och vad som förväntas av en som man? Vad de kan känna igen sig i vad gäller vissa stereotypa mansroller och vad de inte kan känna igen sig i, säger Aurelia Le Huche.

”Boys don’t cry” har premiär 12 augusti på Turteatern i Kärrtorp i Stockholm. På scenen får vi följa två historier. Dels en om två vänner som delar ett stort intresse för wrestling.
De följer den teatraliska sporten på Youtube och skapar egna karaktärer som de kommunicerar igenom.

– Det här ganska lekfulla våldet, skojbråket, blir ett språk för dem att närma sig varandra, fast de har mycket svårare att uttrycka sig mot varandra genom sitt vanliga språk när de är sig själva, säger Aurelia Le Huche.

Olika sätt att hantera situationen

Den andra handlar om två bröder som har kommit till Sverige med sin mamma och som väntar i flera år på att pappan ska komma efter. Aurelia Le Huche beskriver att flera av de killarna som hon intervjuade pratade om hur det är att skiljas från en familjemedlem och saknaden efter denna.

I pjäsen har bröderna olika sätt att hantera insikten om att pappan kanske inte kommer och vem som i sådana fall kan bära skulden för det.

– Det handlar om det här pappa­såret som jag också upplever att väldigt många män lider av. Om förhållandet till sin pappa och de ideal och bilder man har fått av honom, och hur man går med dem eller mot dem eller både och.

Samtal i samband med föreställningen

Pjäsen sätts upp av teaterföreningen UngaTur som har samarbetat med organisationen Män, en organisation som arbetar för jämställdhet och mot våld. Minst två publika samtal kommer att arrangeras i samband med de offentliga föreställningarna av pjäsen. Till skolföreställningarna har Män tagit fram en lärarhandledning för hur klasserna ska kunna fortsätta att arbeta med frågorna.

– Förhoppningsvis kan vi ingjuta hopp i att vi håller på att förändra maskulinitetsnormer och att vi för samtal och kan prata om det här. För jag tror att samtalet är en stor del av lösningen: Att medvetandegöra de normer som finns, att sätta fingret på dem och våga prata om dem, säger Aurelia Le Huche.