Klimat.

2018-01-11 12:55
När hus byggs av sand från maffian ökar risken för att husen ska kollapsa. Bild: Commons
När hus byggs av sand från maffian ökar risken för att husen ska kollapsa.

Bristen på sand bäddar för maffia – som utvinner illegalt

Vad tycks finnas överallt men är ändå så ovanligt att hela vår moderna livsstil står och faller med dess tillgång?

Sand förstås, en naturresurs som håller på att ta slut. Och i ett land kan ridån sänka sig redan år 2020.

Två år kvar. Till 2020. Längre än så är det inte tills Vietnam väntas få slut på sand. Sedan Dagens ETC uppmärksammade sand­krisen i augusti i fjol har tecknen på en nära förestående peak sand fortsatt hopa sig.

I december berättade Pascal ­Peduzzi, chef för FN-organet GRID, som kartlägger världens naturtillgångar, för South China Morning Post att problemet med sandbrist väntas bli värre under 2018.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– I vissa asiatiska regioner har de ekonomiska kostnaderna från sandutvinningen börjat kännas av, säger han till tidningen och varnar för att flera stora infrastrukturprojekt i Asien kan lida stor skada.

Det kanske mest kända av dessa infrastruktursatsningar är Kinas nya sidenväg, The Belt and Road Plan, ett enormt projekt som ska binda ihop Kina och Europa med förhoppningen att också sprida välstånd i länderna däremellan.

Tas från flodbäddar

Men det är inte bara mänsklig infrastruktur som drabbas av sandbristen. I till exempel Indien är sand så eftertraktat och tillgången så liten att det bildats sandmaffior som utvinner ­sanden illegalt, ofta från flodbäddar, där sanden är av sämre kvalitet.

När byggbolag sedan köper in denna sand till sin betong finns en överhängande risk att hus och byggnationer inte blir tillräckligt stabila för att hålla ihop, vilket i förlängningen innebär en ­omedelbar risk för dem som bebor dessa byggnader.

Får miljökonsekvenser

Inte oväntat är även miljön en av förlorarna. I Indonesien har flera öar försvunnit till följd av illegal sandutvinning. Och Kina har fått se vattennivån sjunka radikalt i Poyangsjön, landets största färskvattenreservoar.

Också från Kambodja rapporteras enorma skador på natur och miljö.

– Några vetenskapliga undersökningar av mekanismerna har inte gjorts, men vi har dokumenterat en massiv nedgång i krabbpopulationer och inträngning av saltvatten i mangroveträsk, säger Alejandro Gonzalez-Davidson från miljöorganisationen Mother Nature.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Används i produktionen

Sand av rätt kvalitet är nödvändig för att ­konstruera mobil­skärmar, solpaneler, kosmetika, mikrochip av silikon, frackingolja, vatten­filter, tvättmedel, tandkräm, binde­medel i färg, fönsterglas och byggnationer, från vägar till hus.

Produktionen av cement och betong står för 5 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Hälften av de utsläppen kommer från de kemiska processer som skapar cementen, 40 procent från förbränningen av bränsle vid tillverkningen och en tiondel från transporter och annan hantering av materialen.

2012 stod Kina för två tredjedelar av världens konsumtion av cement. Mellan 1994 och 2014 ökade Kinas behov av cement med nästan 440 procent. Övriga världen ökade under samma period sin konsumtion med knappt 60 procent.

Förutom att hus kan byggas med andra material än cement och betong finns det också alternativ till sand att tillgå. Ett är aska, som förutom att den kan ersätta omkring 40 procent av sandbehovet också ger en starkare slutprodukt. Nyligen kom forskare fram till att anledningen till att romerska imperiets betongbyggnader fortfarande står kvar, 1 500 år efter den siste romerska kejsaren, är att de blandade sin cement med just vulkanisk aska.